Setmana de Solidaritat amb Haití

Des de Psicólogas y Psicólgos sin Fronteras ens sumem a la Setmana de la Solidaritat amb Haití, movilitzada per organitzacions populars, moviments socials y polítics d’Amèrica i més enllà, per reclamar novament la retirada immediata de les tropes d’ocupació d’Haití, el tancament de la MINUSTAH i la reparació dels crims comesos.

T’invitem a firmar la petició entrant en el següent enllaç:   https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdrmWpWUKYHRjxXwUikR4AkOg8PEZC-1Rlo2TcaSj5lC9ArZg/viewform?c=0&w=1

 

A continuació, el text de la Carta (per vore les firmes  fins el 14 de març de 2017 entra en https://haitinominustah.info/2017/02/20/sume-su-apoyo-al-nuevo-petitorio-minustah-fuera-de-haiti/)


Als governs i parlaments d’Amèrica llatina i el Carib

Als òrgans i institucions d’integració regional

Als governs dels països integrants del Consell de Seguretat o contribuents de tropes

Al Secretari General de la ONU, Sr. António Guterres

 

¡Fora la MINUSTAH ja!

 

Organitzacions populars, movimients socials i polítics de la nostra Amèrica i d’altres latituds reclamem als nostres països i al Consell de Seguritat de les Nacions Unides, decisions inmediates per a assegurar la retirada total de les tropes d’ocupació de la MINUSTAH, el tancament de la Misió i la reparació dels danys y crims comesos.

Haití no és una amenaça per a la seguritat hemisfèrica i condenem que així ho vinguen assegurant des de fa 13 anys per a intentar justificar l’ocupació militar il·legal d’aquest país. La presència de la MINUSTAH, al contrari, sí ha significat un afrontament atroç a la dignitat i la capacitat del poble haitià, a l’exercici de la seua soberania, al respecte dels seus drets humans i el seu dret de prendre decisions sobre els béns naturals i comuns que garantitzen la seua supervivència i bon viure.

Per no parlar de les dones, joves, xiquetes y xiquets que han sofert l’abús, violacions i explotació sexual a mans de les tropes impunes que es diuen enviades per a complir una missió d’ajut i estabilizació al país. O de les y els camperols, estudiants, treballadors i trabajadores que han sofert la repressió de les tropes per a obstaculitzar les seues conquistes. O, sobre tot, de les més de 10.000 persones mortes i 800.000 infectades com a consequència del còlera, a causa de la negligència, com a mínim, d’aquesta Missió, agreujada escandalosament per la política de negació e impunitat mantinguda per la mateixa ONU durant 6 llargs anys des que les tropes van introduir el còlera.

Es hora que els governs d’Amèrica llatina i el Carib en especial, i la comunitat internacional en general, reconeguen que la MINUSTAH no és la resposta que precisa Haití. De fet, el fracàs del procés electoral que acaba de concloure amb la participació de menys del 21% de l’electorat, resultats cuestionats, i la instal·lació d’una gran quantitat de candidats denunciats per la seua relació amb diverses activitats criminals, evidencia la permanència d’una crisi de legitimitat de l’Estat i els seus aparells, la resolució del qual se suposava al centre del mandat de la Missió.

Reclamem que retiren immediatament les tropes – la majoria provinents d’Amèrica llatina – i la fi de la hipocresia d’una Missió anomenada de pau on ni va haver ni hi ha guerra, incumplidora del seu mandat formal i violadora impune dels drets de la població que diu que vol ajudar. Una missió, a més, malgastadora dels recursos financers amb què el poble haitià podria construir  el seu propi present i futur. Uns pocs països ja han retirat les seues tropes d’Haití, i altres han anunciat la seua disposició per fer-ho en breus, però, junt a les organitzacions membres i referents en Haití, reclamem que se’n vagen totes, i ara.

 

¡NO EN EL NOSTRE NOM! cridem novament. Però tampoc és suficient que la MINUSTAH se’n retire d’Haití. L’ONU, el Consell de Seguritat, els països que contribueixen al seu pressupost i els que manen les seues tropes, tenen l’obligació de reparar els crims i violacions dels drets humans comesos, incluint-hi la implementació d’un sistema per a aconseguir l’accés universal al dret humà a l’aigua potable. La MINUSTAH té un pressupost aprobat aquest any de 350 millones USD, i el pla llançat a so de bombo y platerets per tal d’erradicar el còlera i indemnitzar a les víctimes i les seues famílies intenta, sense èxit fins ara, aconseguir  400 millones USD durant aquest any i el pròxim. Per a nosaltres, la matemàtica és muy senzilla; el problema són els interessos de qui posen els diners o s’acontenten amb aprofitar-la per a les seues pròpies finalitats. ¡NO EN EL NOSTRE NOM!

Reafirmem la nostra voluntat a seguir defensant els drets del poble haitià, donant-li suport solidariament en la seua lluita quotidiana per superar l’empobriment i l’explotació als quals ha estat sotmés, el saqueig i la continuïtat de més de 100 anys d’ocupació. Reclamem de vostés, governs i parlaments, representants oficials del més alt nivell, que complisquen amb les seues obligacions i responsabilitats de respectar la seua soberania i autodeterminació i a col·laborar amb el poble i govern d’Haití, per assegurar totes les seues necessitats i drets.

 

-América latina y el Caribe, marzo 2017